Thursday, November 26, 2009

Pokok Dari CameronPokok ini MIL yang bagi. Katanya beli kat tepi jalan odw ke Cameron. Katanya ini pokok ekor kucing tapi bila aku search kat internet, pokok ekor kucing lain...

Di rumah MIL pokok ini tak nakbertambah-tambah. Maksud aku bertambah tumbuh yang baru dari pangkal dia. Tumbuh memanjang kat hujung ala-ala pucuk tu ada la. Dah banyak kali aku try nak semai tapi tak berjaya. MIL kata pokok ini cuma perlukan batu dan arang je. Tapi kenapa pokok ni tak begitu sihat pun? Entahlah..tak de siapa tahu.

2 ke 3 bulan lepas MIL pecah dua pokok ni. Jadikan 2 pasu. Ambik terus dengan akar dia. Tapi semalam, ada bahagian yang kering nak mati. Dia bagi kat aku suruh tanam pulak. Aku terfikir mcm ni, pokok ni mesti kat hutan cameron, mungkin spesis menumpang, tapi persekitaran yang panas ditanah rendah buat dia tak nak tumbuh subur.

Aku cuma try alas pasu dengan sabut, letak sedikit tanah nurseri yang hitam, potong bahagian yang kering, cucuk dalam penggalak akar dan cucuk kat dalam tanah. Keliling dia aku letak sedikit gel..tutup sket dengan arang dan kepung dengan sabut semula. Aku nak gantung pokok ni tapi tunggu hubbyku balik la. Nak ketuk paku tak sampai..

Tunggu la perkembangan pokok yg tak bernama ni..nanti. Hidup la...hendaknya. Aku betul-betul tak tahu macam mana nak jaga dia...

No comments:

Post a Comment